luni, 24 octombrie 2011

Trecutul, seria de evenimente asupra carora nu mai putem interveni

Trecutul fiecarui om este o serie de evenimente asupra carora acesta nu mai poate interveni. M-am gandit de multe ori daca as putea schimba ceva din trecut si am ajus la concluzia ca nu. Asa ca m-am decis sa traiesc prezentul al carui trecut doresc sa mi-l amintesc.
Cum putem trai prezentul care ne poate genera amintiri mai frumoase? In primul rand cred ca trebuie sa fim constienti si sa incetam sa ne prefacem neputinciosi. Luand controlul asupra mintii noatre vom reusi sa identificam rutinele care nu mai lucreaza in folosul nostru si in acest fel le putem elimina pe cele ce ne saboteaza. Daca suntem nemultumiti de rezultatele pe care le obtinem in viata de zi cu zi trebuie doar sa schimbam actiunile pe care le facem. Orice schimbare genereaza schimbare, asa ca trebuie sa constientizam care schimbari au generat rezultatele dorite si sa le sortam de cele care au generat rezultate nedorite. In felul acesta vom putea lua decizii mai intelepte. Cand schimbam ceva in comportamentul nostru apar asteptarile, ne asteptam ca ceilalti sa se comporte intr-un anumit fel. Daca asteptarile nu sunt cele dorite inseamna ca schimbarea trebuie ajustata. Cand vom obtine rezultatele dorite vom sti ca a functionat.
Ramane doar sa ne intrebam ce ne dorim. Apoi sa fim mai agili in folosirea simturilor, sa ne folosim de ele, sa le trimitem in recunoastere, sa fim constienti ca le avem. In functie de raportul generat de simturile noastre (vederea, auzul, simtul tactil, mirosul, gustul) putem sa devenim flexibili in comportamentul pe care-l afisam. Atat timp cat rezultatele pe care ni le dorim pot depinde si de actiunile altor persoane trebuie sa crestem relatiile cu cei in cauza. Asa ca trebuie sa ne adaptam limbajul verbal si corporal in functie de cel afisat de cei cu care interactionam.
Cercetatorii au demonstrat ca 70% din comunicare este non-verbala, deci orice gesticulare este tradusa incostient de interlocutorul nostru si capata inteles. Presupozitiile pe care le facem uneori pot genera rezultate nedorite si deseori ne aflam in situatia in care ne spunem "Daca as fi spus asta in loc de asta; Daca as fi reactionat asa in loc de asa; etc". De aceea ne trezim in situatia imediata de a ne dori sa fi facut o alta presupozitie, deja existenta in subconstientul nostru, dar pe care nu am accesat-o suficient de rapid. De aceea daca invatam ceva din fiecare lucru care nu ne-a reusit si nu ne grabim sa-l catalogam ca esec vom avea placuta surpriza de a obtine ceea ce la un moment dat parea imposibil. O abordare diferita genereaza un rezultat diferit, iar daca nu este cel dorit incearca o noua abordare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu