marți, 22 noiembrie 2011

3 surprize despre schimbare_ Drumul


Azi am aflat 3 lucruri surprinzatoare despre schimbare. Si ma mai mir ca 3 este cifra mea norocoasa! Ma bucur atat de tare ca mi s-au asezat informatiile in sertare incat le voi imparti cu oricine are norocul sa le citeasca.

Totul a inceput prin anul 2000 cand niste cercetatori nastrusnici s-au decis sa faca niste teste privind mancatul irational, dar fara a dezvalui participantilor acest aspect. Cercetarile au fost facute pe scara larga in mai multe state din US. Unde s-a desfasurat actiunea? La cinema. Cine erau subiectii? Iubitori de filme de actiune ce sosisera sa vizioneze Payback (cu Mel Gibson in rolul principal). Ora de difuzare a filmului undeva putin dupa ora 13:00, intr-o duminica. In ce a constat experimentul? Voluntarilor li s-au oferit floricele rancede gratis (pregatite de 5 zile, modificate in laborator) in pungi mari si foarte mari, atat de mari ca erau imposibil de terminat si li s-a cerut sa raspunda la cateva intrebari dupa film. Floricelele erau atat de rele la gust incat, la iesire, unii au cerut banii inapoi, uitand ca le-au fost oferite. Ce s-a constatat? Cei carora li s-a dat o punga sau o galeata mai mare au mancat cu 53% mai mult decat cei care au mancat dintr-o punga mai mica, fara a-si da seama. Ma duce gandul imediat la cat de des auzim la fast-food intrebari de genul: “Doriti un meniu mare? Garnitura de cartofi sa fie mare? Racoritoarea sa fie mare?”.

Asa ca in loc sa-i ceri cuiva sa se schimbe mai bine ii oferi o galeata mai mica de floricele. Ei bine ce pare a fi o problema a oamenilor este de multe ori o situatie problematica. Asa ca atunci cand drumul este indicat Schimbarea este mai posibila. Acum imi explic de ce francezii sunt atat de slabi, bucataria lor se bazeaza pe portii mici la preturi mari.

A doua surpriza de care am avut parte a fost ca Elefantul trebuie motivat, iar cea de a treia este ca trebuie date indicatii clare si precise Calaretului. Cine este Elefantul? Voi detalia in partea a doua, iar in ultima voi dezvalui si cine este Calaretul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu