joi, 24 noiembrie 2011

3 surprize despre schimbare_ Motivarea Elefantului


In cartea sa minunata “The Happiness Hypothesis”, Jonathan Haidt defineste Elefantul ca fiind partea raspunzatoare de emotiile noastre. Calaretul este definit ca partea rationala a creierului, constientul, care este raspunzator de gandirea pe termen lung, de planificare, de luarea deciziilor mai departe de momentul prezent.
Ce am aflat pana acum? Urmatoarele:
Surpriza 1 este Drumul=Situatia care ne pune probleme
Surpriza 2 este Elefantul=Inima
Surpriza 3 este Calaretul=Mintea

Slabiciunile Elefantului sunt clare: el este lenes si sperios si cauta solutiile usoare, de moment (amanarea trezitului dimineata, mancatul in exces,...) in defavoarea celor pe termen lung (punctualitatea, silueta,...). Foamea Elefantului pentru recompense imediate este opusul puterii Calaretului.
Pentru a pune punctul pe i va prezint rezultatele unor studii. Participantii, nemancati de trei ore, au fost invitati intr-un laborator unde, imediat cum intrau, erau invaluiti intr-o aroma de fursecuri cu ciocolata, proaspat preparate, ispititor de gustoase. Nu era nicio mirare cand le vedeau, pe platou, in fata lor. Mirarea era ca langa ele era un platou cu ridichi. Cercetatorii au venit cu lamurirea ca au fost alese cele doua produse pentru ca gustul lor este foarte diferit pentru ca experimentul culinar sa fie cat mai concludent. Au fost desemnate doua grupe. O grupa avea voie sa manance 2-3 ridichi si niciun fursec, iar celei de a doua i se permitea sa manance 2-3 fursecuri si nicio ridiche. Zis si facut! Misiune incheiata cu succes! La iesire ambele grupe au fost rugate sa rezolve un puzzle, care era imposibil de rezolvat, aspect necunoscut de catre participanti. Ce s-a constatat? Mancatorii de ridichi au rezistat mai putin de jumatate din timpul alocat de cei ce mancasera fursecuri inainte de a se da batuti in cautarea solutiei. De ce nu au rezistat mancatorii de ridichi mai mult? Pentru ca ei si-au folosit rezervele de autocontrol pentru a rezista tentatiei de a manca fursecuri.
Intr-un alt studiu li s-a cerut particilantilor sa-si stapaneasca emotiile in timp ce urmareau un film trist despre animale. S-a constatat ulterior ca acestia au clacat psihic mai repede decat cei carora li s-a permis sa dea frau liber emotiilor.

Prin Moldova avem o vorba. Spunem despre cineva care se enerveaza din senin ca “ii sare tandara din orice”. Abia acum am inteles care-i treaba cu iesitul din sarite pe nepusa masa.

Asa cum este lesne de inteles, tinand cont de diferenta de gabarit dintre Elefant si Calaret, ori de cate ori cei doi nu cad de comun acord asupra Drumului ne confruntam cu o problema. Calaretul se va impune bineinteles pentru o anumita perioada de timp prin alocare de energie si autocontrol (willpower). Momentul in care Calaretul ramane fara resurse este identificat ca surmenare si coincide cu momentul in care Elefantul preia bucuros carma si schimba directia Drumului (reapucatul de fumat). Asa ca ceea ce ne grabim sa etichetam ca lipsa de vointa sau lene este de fapt epuizarea constientului si coincide cu revenirea la vechile rutine.

Dar cum pui in miscare Elefantul de buna voie fara a epuiza Calaretul? 
Un industrias a realizat ca poate reduce cheltuielile companiei, in urmatorii 5 ani, cu pana la 1.000 milioane de $. Ce ii ramanea de facut? Sa convinga consiliul director.
El constatase ca manusile de protectie folosite in linia de productie erau achizitionate haotic de la diversi furnizori. Pretul platit pentru aceeasi pereche de manusi varia uneori de la 3$ la 10$, alteori de la 5$ pana la 17$. In final a colectat 424 de perechi de manusi cu diferente de pret. Putea sa faca tabele si tabelase, dosare cu numele furnizorilor si liste de preturi si de licitatii, dar la ce ar fi folosit? Probabil ca ar fi irosit prea mult timp si energie incercand sa le demonstreze managerilor companiei lucruri deja stiute si aprobate chiar de catre ei. Asa ca el ales sa le prezinte cele 424 de perechi de manusi, etichetate cu pretul de achizitie. Impactul a fost garantat! Elefantul, de buna voie, s-a pus fericit in miscare!

Ei bine, uneori ne trebuie doar 424 de perechi de manusi ca sa convingem Elefantul sa merga pe Drumul ales de Calaret.
Surpriza 3 ne dezvaluie cum trebuie sa indice Calaretul Drumul Elefantului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu