luni, 4 ianuarie 2016

Starea de fericire și alimentația, care este legătura?


image007.jpg

Este vreo legătură între alimentele pe care le mâncăm și starea de fericire?

Da, există și mai mult decât atât lipsa anumitor produse din alimentația noastră zilnică ne pot provoca stări de indispoziție, căderi de energie și pot alimenta chiar stările depresive.

Pentru că principala funcție a creierului este aceea de a învăța propun să facem un nou pas în a învăța cum să fim mai fericiți dacă știm cum să ne planificăm mesele zilnice. 
Așadar, ce trebuie să conțină zilnic produsele pe care le consumăm? Un aminoacid care se numește triptofan.


În neurologie, triptofanul (aminoacid care nu poate fi sintetizat de organism) este chiar o vedetă, pentru că el produce hormonul fericirii, serotonina, din excesul rămas după biosinteza vitaminei B3. Serotonina la rândul ei produce melatonină.

Prezența serotoninei în organismul uman alungă tristețea, depresia, căreia îi ia locul starea de bună dispoziție, iar prezența melatoninei pregătește organismul pentru somn, timp în care colectează reziduurile din organism, deoarece pătrunde în fiecare celulă a corpului și curăță radicalii liberi și celelalte toxine dăunătoare. Iar vitamina B3  scade nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor, reducând riscul de maladii cardiovasculare, crescând în același timp nivelul colesterolului bun. Carența de vitamina B3 se manifestă prin: oboseală, pierderea apetitului, iritabilitate, greață, erupții cutanate, dureri de cap, agresivitate, risc de alergie solară, piele crăpată cu descuamări, tulburări digestive, tensiune nervoasă, depresie, insomnie.


Până aici ceață? Hai să facem o recapitulare. Triptofanul produce vitamina B3, serotonina, care la rândul ei produce melatonina. Vitamina B3, serotonina și melatonina ne asigură un trai mai fericit și sănătos, asta dacă ”mâncăm” triptofan .


Cu toții cheltuim bani pe mâncare, așa că hai să învățăm ce alegeri înțelepte putem să facem pentru a avea un creier mai fericit. Produse bogate în triptofan sunt:  


Produsele lactate precum: brânză proaspătă, cedar, gruyere sau parmesan, tofu, iaurt, lapte, lapte de soia


Carne: de miel, de vânat, ficat de vită sau vițel, piept de pui sau curcan


Pește: cod, ton, creveți, macrou, somon, scoici


Fructe precum: mere, banane, afine, căpșuni, avocado, anannas, piersici

Legume: spanac, muștar, sparanghel, vinete, suc de fructe de iarnă, mazăre verde, alge, broccoli, ceapă, roșii, varză, conopidă, ciuperci, castraveți, cartofi, soia, fasole, năut

Nuci&semințe: cajui oferă organismului tot ceea ce are nevoie pentru ca acest aminoacid să traverseze bariera hemato-encefalică, datorită conținutului proporțional de triptofan și de carbohidrați), nuci, arahide, fistic, castane, migdale, semințe de: susan, dovleac, floarea soarelui (prăjite), quinoa


Cereale: Grâu, orez brun sau roșu, orz, porumb, ovăz


și Albuș de ou (gătit).


Ce am învățat din 2010 și până în prezent legat de alimentație? Că ce am în frigider, cămară, debara, sertare, aia mănânc? Cum fac să nu am în casă alimente care nu aduc niciun beneficiu sănătății mele sau a familiei mele? Mă îngrijesc și merg la cumpărături cu o listă de produse (cu un plan pentru 7 zile) care mă ajută pe mine și familia mea să ne menținem sănătoși, energici, cu o greutate corporală ideală și în același timp fericiți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu